SAJ Vine
SAJ Vine

Den Stædige Samler, Andreas

Udgivet i Børsen d. 8. August 2017

Han er kun 16, da han køber sin første flaske champagne. I dag er 23-årige Andreas Holmboe Thorsen indehaver af en samling på 1000 flasker og har allerede sikret sig sit drømmejob. Af Tom Okke, Børsen

                                                                           _________

Det er de færreste unge på 23 år, der har en helt klar idé om, hvad de vil bruge resten af deres liv på. Men Andreas Holmboe Thorsen er én af dem.

Åbenbaringen kom til ham, da han i en alder af 16 år for første gang smagte champagne. I dag kan han ikke helt sætte ord på, hvad det var, der skete, men han husker dog, hvor han var, og hvad han tænkte.

”Det var på en natklub i St. Tropez. Jeg var dernede sammen med en kammerat, og det var ham, der introducerede mig til champagne. Jeg kan huske, at den smagte godt,” siger Andreas Holmboe Thorsen.
Hjemme i Danmark kunne han mærke, at der var sket noget særligt den aften. Han kunne ikke slippe smagen af champagne, men det var især historierne om de gamle champagnehuse, der fascinerede ham.

den stædige samler
Foto: Simone Astrid Pedersen

Andreas Holmboe Thorsen satte sig ind i sagerne og kort efter gik han i aktion. Han købte sin første flaske. Ikke for at drikke, men for at samle. En passion var født.

Jeg er af natur meget stædig, og når jeg først fatter interesse for noget, så gør jeg det 100 pct. Jeg er jo bare Andreas, men lige når det kommer til champagne og vin, så er jeg nok ret atypisk,” siger Andreas Holmboe Thorsen, der i dag kan bryste sig af en champagne- og vinsamling på lige knap 1000 flasker – med en lille overvægt af rødvin, fortæller han.

”Vinen er først kommet til senere. I starten var det alene champagne, der fangede min interesse. Jeg kan huske, at jeg i mange år kun ønskede mig champagne til jul. Jeg vidste præcis, hvilket mærke, hvilken årgang, og hvor mine forældre kunne købe den, så de fik altså en ret præcis ønskeseddel i de år.

Heldigvis var forældrene ikke uforstående over for deres søns lidt specielle interesse – især alderen taget i betragtning.
”Nej, jeg husker, at min mor sagde, det var godt, at jeg igen havde fået en hobby.”

Fra knuste drømme til ny passion

De første mange år af Andreas Holmboe Thorsens liv handlede ellers kun om to ting: At rejse og spille ishockey. Allerede som to-årig flyttede han sammen med sin familie fra Vallensbæk til Hamborg, hvor faderen blev udstationeret som ingeniør. To år senere flyttede de til Bahrain og blev her yderligere to år.

Efter et kort ophold i Danmark gik turen til Berlin, og her faldt Andreas Holmboe Thorsen over sit livs første kærlighed: ishockey.
Jeg var ret god, men jeg brugte også virkelig mange timer på at træne,” husker Andreas Holmboe Thorsen, der slet ikke var forberedt på de mange udfordringer, der ventede, da han som ni-årig skulle begynde i dansk folkeskole.

”Jeg var klart bedst til engelsk og tysk, så dansk voldte mig store problemer. Samtidig fik jeg konstateret menieres sygdom, som gjorde, at jeg havde udfordringer med min hørelse. Det blev en ret sej kamp for mig, og jeg var ikke god i skolen, men måtte få en masse ekstraundervisning.” Tiden uden for skolen blev brugt på ishockey, og her havde han talent. Endda et stort nok til, at han kom på juniorlandsholdet og blev optaget som elev på AAB Sportscollege. Et brækket kraveben blev en brat opvækning.

At samle på Champagne

”Det gik op for mig, at jeg måske ikke kunne leve af at spille ishockey – med mindre jeg var god nok til NHL (verdens bedste liga, red.), og det rakte mit talent ikke til,” fortæller Andreas Holmboe Thorsen, der i stedet kastede sig over sin nyfundne interesse for champagne.

“I begyndelsen var det måske lidt uskyldigt, men det blev vildere og vildere,” siger han.
”Jeg brugte alle mine penge på champagne. Jeg får også et fritidsjob hos en italiensk vinhandel, mens jeg læser HHX (Højere handelseksamen, red.), så her lærer jeg en masse om vinbranchen. Jeg bliver for alvor hooked,” husker Andreas Holmboe Thorsen, der i denne periode bl.a. investerer i en kasse Dom Perignon Oenotheque 1996, som han køber for 1249 kr. per flaske.

Andreas Holmboe Thorsen
”Champagne er min store passion, så i dette rum føler jeg mig godt til rette,”

”I dag har jeg set dem til salg for mellem 3000 og 5000 kr. per flaske, så det var da en god investering,” siger Andreas Holmboe Thorsen og griner.
Modsat sine kammerater springer han efter studentereksamen den obligatoriske tur ”jorden rundt med ryksæk” over, for i stedet at rejse til Italien, hvor han de næste otte måneder arbejder på vingården Contratto.

Hårdt arbejde

“Jeg er nederst i hierarkiet og skal gøre mig fortjent til alting, men jeg suger viden til mig. Huset laver deres spumante på den traditionelle champagnemetode, så jeg får bl.a. lov til at dreje 14.000 flasker vin om dagen. Det er hårdt arbejde, men jeg har fundet mit kald.”
Hjemme i Danmark lykkes det ham endda at sikre sig en elevplads hos en af landets største vindistributører, Kjær og Sommerfeldt, der bl.a. driver Københavns ældste vinhandel. Og her giver alting pludselig mening for den unge vinentusiast.

”For mig er vinhandlen jo paradis. Jeg nyder at gå på arbejde, og der er ikke noget bedre, end hvis en kunde kommer retur til butikken og er glad for de anbefalinger og råd, jeg har givet ham,” siger Andreas Holmboe Thorsen, der ved siden af sin elevstilling er nået til tredje – og sidste – niveau i uddannelsen til sommelier.

”Min drøm er en dag at eje et champagnehus. Jeg ved godt, at det lyder helt vildt, men jeg har altid fået at vide, at hvis bare man forfølger sin interesse og dét, der gør en glad, så skal man nok komme i mål.”

                                                                            _________

Samlingen

I dag er Andreas fyldt 28 år og har stadig en kæmpe passion for Champagne, men rødvinen har dog taget førstepladsen i form af investering og nydelse. Investeringsmæssigt kan en flaske Champagne godt fordoble i pris over 2-3 år, hvorimod den rigtige rødvin i den rigtige årgang kan tre-femdoble prisen indenfor den samme periode. Andreas begyndte allerede tilbage i 2017 at investere i vin for venner og bekendte. Han har stadig den dag i dag stor succes og kæmpe passion for vinen og dens verden. I dag har familen en samlet kollektion på omkring 5000 flasker. I kan læse mere om Andreas under Vores Historie. Det er også muligt at købe dele af samlingen under kategorien Fine Wine, der har et udvalg af Champagne fra de store kendte champagne producenter.  

Læs mere om familien Thorsen i næste artikel om den danske familie, der slog rødder i Italien for at producere en af områdets bedst sælgende Barbera vine, nemlig Villa SuSti

Del artiklen

Del på facebook
Del på linkedin

Kommentarer

SKRIV EN BESKED TIL OS

KOntakt os i dag for mere om vores vin, kunst & oplevelser

Få 15% rabat på din næste ordre!

Bliv en del af vores verden af vin og vær én af de første til at modtage nyheder, tilbud samt invitationer til vores events og meget mere. Du vil modtage en rabatkode på 15% rabat*, som du kan bruge på din næste ordre. 

*Gælder ikke i forvejen nedsatte varer