Martin Hansen
Martin Hansen

Jagten på en fuldfed californisk Chardonnay

En opdatering omkring californien

I januar måned har vores team bag SAJ Vine ApS været på vintur i Californien. Både for at besøge nuværende producenter som f.eks. Sequoia Grove, Cakebread Cellars, Lake Sonoma samt Valley of the Moon, men også i jagten på nye samarbejdspartnere ud fra specifikke ønsker fra vores kunder.

Vi får ofte en forespørgsel på klassisk, fuldfed californisk Chardonnay med intense nuancer af brunet smør og ristede nødder – Vi tog derfor udfordringen op og startede jagten på den fuldfede Californiske Chardonnay.

På en periode over 9 dage blev der besøgt 29 vinhuse samt tilbagelagt knap 3000 km i vores søgen efter nye samarbejdspartnere, og den sagnomspundne fuldfede californiske Chardonnay. Turen har afdækket store arealer fra Sonoma og Napa Valley nord for San Francisco, til det ekstremt lille vinområde i Malibu lige nord for Los Angeles. Ligeledes har turen bragt os længere ind i det Californiske landskab. Her har vi besøgt små producenter beliggende helt op til den nærmest mytiske Yosemite Nationalpark og Sierra Foothills.

Nye vinhuse på vej

Vi kan med stor glæde fortælle, at der er nye producenter og dermed også nye vine på vej. 29 besøg betyder dog ikke 29 nye vinhuse på sajvine.com. Da vi kun er interesseret i at tilbyde de bedst mulige vine, til bedst mulig pris, sker der en naturlig sortering.
I disse dage arbejder vi intenst på at få de sidste detaljer på plads. Vores umiddelbare forventning er, at vi hen over foråret præsenterer i hvert fald 3 nye vinhuse, fra vidt forskellige regioner af Californien.
Disse huse vil vi introducere løbende, efterhånden som de nærmer sig dansk grund. Herudover forventer vi at kunne tilbyde flere vine fra nogle af de producenter, som vi i forvejen har vine fra, bl.a. Cakebread Cellars og Sequoia Grove. 
Specielt ift. Cakebread Cellars arbejdes der pt. på et setup, der er ganske unik, og ikke set tidligere i den danske vinbranche. Vi håber i den grad, at dette falder på plads.

Tilbage til fuldfed californisk Chardonnay

Ved samtlige af vores besøg rundt i det skønne vinlandskab, blev vi mødt med nærmest samme og til sidst lidt underholdende udmelding: ”We don’t produce the classic buttery chardonnay!”
Hvert enkelt vinhus havde reelt set afsværget sig fuldfed californisk Chardonnay’s klassiske dyder og understregede tydeligt, et valg af at gå imod en ny, mere frisk og frugtpræget stil. Når denne melding falder for femte gang, på lige så mange besøg, bliver det svært ikke at modtage den med et skævt smil på de efterfølgende besøg.

Californien i transition

Vi oplevede, at de californiske vinhuse er i gang med en transition hvor vinene, både røde og hvide, generelt kommer tættere på den europæiske stil. Dette gælder dog kun for den tekniske del af vinene ift. fadlagring og intensitet. Selve stilen af den rene frugt, vil aldrig kunne løbe fra sit californiske ophav.

Vores konklusion er blevet, at missionen ændrede præmis undervejs, og dog…
Det lader til at stilen som langt de fleste af os forbinder med californisk Chardonnay, bevæger sig imod at være en saga blot. Ikke desto mindre konkluderer vi også, at den nye stil der bliver lagt for dagen, virkelig kan levere på kvaliteten. 

Der kommer helt sikkert nye Chardonnay’er til sortimentet, men ud fra en anden præmis end da vi tog afsted. Det betyder dog ikke at vores begejstring for disse vine er mindre, tværtimod!
Vi glæder os til at kunne introducerer dig for nye, spændende Chardonnay’er fra hhv. Russian River Valley, Central Coast og Santa Barbara County.
Der vil i vores kommende nyhedsbreve blive fulgt op på disse og andre nye vine, og vi ser frem til at kunne invitere til smagninger, spækket med nyheder, henover foråret.

Hvad skal man søge efter

Alle tegn tyder på, at søger man den fuldfede og ekstremt intense Chardonnay med  dybgul farve, skal man i fremtiden til at se mod andre regioner og evt. lande. 

Sværger man til at det skal være fuldfed californisk Chardonnay, kan man med fordel kigge efter vine, som typisk har mindst 5 års alder. I nogle af disse vine, vil syren have dæmpet sig over årene, og åbnet op for en dybere fedme i frugten, samt at et mere intenst udtryk fra fadlagringen.

Californiske chardonnay

Lake Sonoma Winery, Russian River Valley Chardonnay 2017

Intense aromaer fyldt med hvide stenfrugter, pære og et antydning af citronblomst og smørbagte shortbread, med afstemt mineralske nuancer. Smagen åbner med generøs hvid fersken, frisk citrus og et strejf af varme krydderier samt marcipan, med godt afbalanceret, saftig syre. Subtil, blød, cremet fadstruktur, der giver frugten et fyldigt løft samt giver vinen en smuk struktur og en lang, behagelig finish

Nu 209,- pr. flaske
Normalpris 249,- pr. flaske
SHOP HER

californisk chardonnay

Valley of the Moon, Sonoma Coast Chardonnay 2015

Ved hjælp af en kombination af kold tankgæring, afbalanceret malolaktisk gæring og lagring på egetræsfade, udvikler denne vin en smuk struktur og blød finish. Karamelliserede nuancer af eg- og vaniljearomaer giver en afrundet Chardonnay med stor balance og dvælende viskositet. Moden tropisk frugt, krydderier til bagning og et let strejf af kanel og muskatnød. Smagsoplevelsen og finishen let og forfriskende. Skøn vin med en række måltider, fra burrata og fersken salat til lette karryretter.

Nu 139,- pr. flaske
Normalpris 225,- pr. flaske
SHOP HER

californisk chardonnay

Cakebread Cellars, Carneros, Chardonnay Reserve 2016

Her sker der virkelig noget! Duften nærmest eksploderer fra glasset med fed, imødekommende guava, ananas- og ferskentærte, samt nuancer af kløverhonning, mandel croissant og muskatnød. Fyldig og intens stil, hvor smagen afslører en smuk, fløjlsblød struktur og dejlig friskhed, der understøtter den fantastiske intensitet af eksotiske frugter og fersken. Alt dette samles i en meget lang og krydret finish. 15mdr. på 34% nye franske egetræsfade.

Nu 525,- pr. flaske
Normalpris 699,- pr. flaske
SHOP HER

californisk chardonnay

Sequoia Grove Winery, Napa Valley Chardonnay 2017

De første duftindtryk er grønne æbler og pærer, efterfulgt af frisk toast, citronfromage og ristede valnødder. Hertil bagvedliggende nuancer af muskatnød og citronskal, som tilsammen giver et forførende indtryk. I smagen er vinen elegant med noter af karamel og frisk citrus og et touch af Lemon Curd. I sandhed en Chardonnay som er lys, levende og velafbalanceret.

Nu 299,- pr. flaske
Normalpris 399,- pr. flaske
SHOP HER

californisk chardonnay

Donelan Family Winery, Sonoma Country "Nancy" Chardonnay, 2015

DEn sand kronjuvel i blandt vores Californiske vine! Tidsløs, koldklima Chardonnay, med stor elegance og perfekt balance mellem frugt, syre og fad. Faderen, Joe og sønnerne Tripp og Cushing Donelan har fortid hos Pax Wine Cellars, men besluttede at gå egne veje. Druerne til Nancie Chardonnay kommer fra 4 forskellige marker i Sonoma, som er nøje udvalgt for at skabe ultimativ kvalitet. Nuancer af  frisk melon, citron tærte og varme krydderier. Et absolut “Must try”!

NU 499,- pr. flaske (UDSOLGT) 

Nyt parti ankommer slut marts

Normalpris 599,- pr. flaske

SHOP HER

Del artiklen

Del på facebook
Del på linkedin

Kommentarer

SKRIV EN BESKED TIL OS

KOntakt os i dag for mere om vores vin, kunst & oplevelser

Få 15% rabat på din næste ordre!

Bliv en del af vores verden af vin og vær én af de første til at modtage nyheder, tilbud samt invitationer til vores events og meget mere. Du vil modtage en rabatkode på 15% rabat*, som du kan bruge på din næste ordre. 

*Gælder ikke i forvejen nedsatte varer